Apicultor Brescar

Som una empresa apícola situada a Garriguella, a l’Alt Empordà (Girona), dedicats a la producció, envasat i comercialització de mel i pol·len, procedent tant de collita pròpia com adquirits a altres socis productors i apicultors. A més, des de fa uns anys, som productors de mel ecològica certificada.

Vàrem iniciar-nos en aquesta activitat l’any 1983, alguns socis ho alternaven amb altres feines agrícoles. L’any 2005 vàrem fer una inversió per generar energia solar fotovoltaica, contribuint en el respecte al medi ambient amb energies netes, no contaminants.

Amb l’experiència de tota una vida dedicada al món rural, creiem fermament que només respectant la natura i vivint en harmonia amb l’entorn, podrem oferir un producte artesanal i de qualitat.

També ajudem al medi ambient amb la feina silenciosa, constant i eficaç que fan les abelles amb la pol·linització de flors i arbres, contribuint d’aquesta manera a l’equilibri ecològic, donant-nos un exemple d’organització, treball en equip i generositat.

Us proposem que compartiu amb nosaltres, a part de la mel i el pol·len (productes que ens dóna la natura per mitjà de les abelles) un estil de vida més natural i pausat, gaudint de la biodiversitat que ens envolta i que contribueix a una millor qualitat de vida.

Sempre ens hem dit Abellaires Empordanesos.

Com som

Els protagonistes humans de la nostra aventura es volen presentar:

 

Jordi Juan

Foto de Jordi

Tinc passió per la natura i des que era ben petit sóc aficionat a l’ecologia.

Vaig ser el soci fundador de la SAT (Societat Agrària de Transformació) l’any 1983.

He estat tota la vida agricultor de vinya i olivera. En un moment donat vaig pensar amb les abelles com a complement. Tenia 3 fills i els havia d’alimentar.

De fet, en general a la vida, crec en la diversificació de tasques que es puguin complementar. Tant per l’equilibri personal com per la butxaca.

Vaig començar de manera senzilla, una mica rudimentària. Feia la mel amb un petit dipòsit al garatge de casa. 

El que he mantingut des del primer dia és la passió per les abelles i la natura. De fet els meus fills diuen que sóc un apicultor vocacional. 

Treballant i gaudint amb els apiaris vaig acabar essent el president de l’associació d’apicultors de girona. 

Treballo amb horari flexible seguint l’horari solar al ritme de la natura perquè per a mi aquesta feina és una vivencia diaria que inclou treball i vacances durant tot l’any.

Maria Assumpció Vilanova

Foto Asumpcio

Sóc una dona enèrgica, àgil i alegre. M’encanta observar l’entorn i escriure poesies senzilles pels qui més estimo. Vaig encomanar-me de la passió d’en Jordi per la natura i les abelles i vam acabar liderant la societat plegats. Els dos treballàvem, si calia, set dies per setmana. Jo era l’encarregada de la botiga i també mirava la paperassa. Vam començar a fer mel amb un dipòsit al celler de casa, encara recordo el racó de la mel com si fos ara. Inicialment només veníem tres mels diferents. Tot això passava a finals dels noranta principis del 2000.

Amb els tres fills, la Maria, la Marta i en Gerard; i el negoci, estavem ben entretinguts.

Marc Arumí

Foto Marc

Vaig néixer a Cardedeu, al peu del Montseny. Durant 14 anys vaig fer de camioner, transportant principalment materials per a la construcció.

Vaig conèixer a la Maria i ens vam enamorar, fet que va provocar que durant uns anys Alt Empordà i Vallès Oriental estiguessin més a prop.

Amb l’arribada de la crisi la feina com a camioner es va veure força reduïda i durant un grapat de mesos combinava el camió amb les feines del camp a l’Empordà, ajudant al meu sogre amb les abelles i les diferents tasques de la vinya.

El món de les abelles em va enamorar, la vinya per contra no em va captivar tant…

Vaig decidir que el meu nou camí de vida seria al món de l’apicultura i des de l’any 2012 formo part de l’empresa.

Vaig haver de reinventar-me i estudiar molt, fent diferents formacions amb els millors professors d’apicultura del país per aprendre tot el procés, des de posar el primer rusc al camp fins a obtenir la mel envasada. En una d’aquestes formacions vaig conèixer al professor i Dr. Jaume Cambra (UB) qui em va fer descobrir l’apicultura ecològica i el respecte per l’abella.

A l’any 2013 vaig iniciar, com apicultor, una explotació de producció de mel ecològica que es va afegir a les dues explotacions que ABELLAIRES ja tenia en convencional i des de 2014 produïm i venem mel ecològica certificada.

A dia d’avui també sóc soci d’ABELLAIRES EMPORDANESOS i, a més de dirigir les tres explotacions que treballem a casa, també gestiono ruscs (caixes, arnes) i desenvolupo altres serveis apícoles per empreses amigues de la comarca.

L’any 2014 iniciem la renovació i relleu generacional però sempre tenint en compte i respectant l’experiència i el treball dur fet pels més grans des de la fundació al 1983.

A data d’avui tenim més varietat de mels, més productes i un equip més complet que permet fer totes les tasques de manera endreçada i efectiva.

Maria Juan

Foto Maria

Vaig treballar durant 15 anys a la Cooperativa de Garriguella, però em va semblar que a casa podria ajudar a continuar el llegat dels meus pares. Vaig adonar-me que al negoci familiar podria fer molt bona feina, aprenent de l’experiència d’en Jordi i l’Assumpció i millorant i modernitzant l’empresa al costat d’en Marc i la resta de l’equip. 

De fet des de ben petita, amb els meus germans, estavem sempre amb les mans plenes de mel i, amb el temps, he tornat per continuar el projecte familiar. 

M’encanta prendre consciència i intentar aplicar la bona feina que ens ensenyen les abelles diàriament: el treball en equip, la disciplina, l’ordre, la higiene…

Actualment em dedico a la gestió i administració de l’empresa.

Som una empresa familiar i cadascú de nosaltres hi té cabuda, seguim l’exemple de  les abelles que entre totes formen un fantàstic equip col·laboratiu.

Ja comencem a implicar la següent generació. Els nostres fills també porten les mans plenes de mel i la trobem deliciosa…

Abel Rabanal

Foto Abel

Sóc de Llançà i en temes familiars sóc el cunyat o gendre. Catalano leonés de pura cepa! 

Faig esport, de fet era jugador de futbol i abans de treballar amb els Abellaires Empordanesos era el responsable d’una botiga de material esportiu a Figueres.

Dins l’equip m’encarrego de la botiga i magatzem i de tenir cura de la mel des del brescat fins que arriba a les teves mans. L’envaso, faig tots els controls de qualitat i us l’explico amb alegria, efusivitat i amb la mateixa passió amb la que visc la vida.

A la botiga, a més de mel, tenim altres productes del món apícola com ungüents, cremes, tintura de pròpolis, pol·len, hidromel, envoltoris de cera, espelmes, sabons… i també oli d’oliva de les oliveres d’en Jordi i cerveses on la mel n’és co-protagonista.