Les abelles, juntament amb altres agents pol·linitzadors, són imprescindibles per el bon funcionament de l’ecosistema. Si aquestes espècies es veuen amenaçades pels efectes de males accions per part de l’home, tot l’ecosistema es veu greument afectat. El físic Albert Einstein va mencionar: ” Si desapareguessin totes les abelles d’aquest món, a l’home només li quedarien quatre anys de vida “.

Les abelles obreres són la base de la colònia, encarregades de moltes feines que van alternant al llarg de la seva vida, com fer de mainaderes, guardianes, constructores i recol.lectores d’aliment, a les quals s’hi dediquen amb afany i generositat.

Són especialistes en explorar el terreny que envolta el rusc en varis quilòmetres; quan detecten aliment, informen a la resta d’obreres perquè també accedeixin al lloc, aquestes valoren la seva qualitat i comencen una sèrie de danses circulars indicant la seva localització. L’abella es posa a la flor i busca el nèctar, el qual xucla, el guarda a l’abdomen i el transporta cap a l’arna, combinant-ho amb substàncies específiques pròpies abans d’emmagatzemar-lo i deixar-lo madurar a les bresques del rusc; n’extreu l´humitat i tapa les cel·les amb cera perquè es conservi millor. Ara ja té la mel que utilitzarà com a font energètica per el manteniment de l’escalfor en l’estació freda, quan la pinya d’abelles tremoli per mantenir la temperatura interna del rusc. L’obrera també s’encarrega de recollir el pol·len per l’alimentació de la cria de les abelles i elabora la gelea reial i el pròpoli.

La reina és la mare de tota la colònia, és capaç de pondre varis milers d’ous al dia, segons les condicions ambientals i alimentàries.

L’abellot és el mascle encarregat de fecundar la reina, escalfar el niu i col·laborar en diferents tasques de la colònia.